Onderhoudsadvies

Om zo lang mogelijk van uw EPI vloer te kunnen genieten geven we u graag onderhoudsadvies en een aantal tips waarmee u de vloer in de beste conditie houdt en waarmee u de levensduur optimaliseert

Algemeen

Goed en regelmatig onderhoud zorgt voor een blijvend mooie, hoogwaardige en veilige EPI Superbase, Corestone Nature, Rocca of Gusto vloer. De kleur en het design, maar ook de belasting van de vloer, zijn van invloed op hoe vaak u moet schoonmaken en onderhouden. Doordat onze design vloeren niet poreus zijn, laten ze geen vocht door en zijn ze gemakkelijk schoon te houden.

Het onderhoud bestaat uit vier onderdelen:

 • Preventieve maatregelen om de vloer te beschermen
 • Dagelijks onderhoud
 • Wekelijks onderhoud
 • Periodiek onderhoud
EPI Superbase Grey Light Livingroom

Preventieve maatregelen

Matten

Om krassen te voorkomen is het verstandig om bij de deur een schoon- of droogloopmat van bijvoorbeeld Storax of Hamat neer te leggen. Zo voorkomt u dat er zand of steengruis mee naar binnen wordt gelopen. Tip: de entreevoorzieningen van Verimpex.

Meubelbeschermers

Zorg dat de meubels geen krassen maken op de vloer. Til de meubels bij het verplaatsen op in plaats van ze te verschuiven en voorzie de poten van een beschermlaag. Voor meer informatie over toepasbare meubelbeschermers verwijzen wij u naar epi.scratchnomore.nl. Tip: bureaustoelen zijn te voorzien van speciale zachte wielen voor harde vloerbedekking.

Geen natte spullen en vochthoudende voorwerpen

Let er verder op dat er geen natte spullen en vochthoudende voorwerpen zoals hout, rubber en leer op de vloer worden geplaatst, dit kan vlekken veroorzaken.

Controleren op vlekken

Ook is het goed om de vloer regelmatig te controleren op vlekken, zodat die tijdig verwijderd kunnen worden. Bepaalde stoffen zoals alcohol, jodium, ketchup en mosterd kunnen permanente vlekken veroorzaken. Een feestje gehad waarbij er een glas wijn is gesneuveld? Dweil dit dan zo snel mogelijk op, in ieder geval binnen 30 minuten.

Weekmakervrij tapijt

Het is natuurlijk ook een idee om een tapijt onder uw meubilair te plaatsen. Met een mooi vloerkleed krijgt de ruimte net iets extra’s en krijgen eventuele krassen geen kans. Let er wel op dat de onderkant van het tapijt weekmakervrij is, dit betekent dat er geen gelachtige substanties aan mogen zitten. Dit geldt uiteraard ook voor een eventuele antislip-mat. Kies bij voorkeur voor een tapijt dat gemaakt is van natuurlijke materialen als wol of jute.

Dagelijks

Afhankelijk van de vervuilingsgraad is het gewenst dat de vloer dagelijks onderhouden wordt. Gebruik een stofzuiger met een parketborstel/ zachte zuigmond en vervang regelmatig de stofzak. Gebruik voor het wissen géén olie-geïmpregneerde schoonmaakdoeken. Controleer op vlekken en verwijder deze met een klamvochtige microvezeldoek.

Wekelijks

Stofzuigen verwijdert niet al het vuil. Minimaal één keer in de week, na het stofzuigen, is vochtig reinigen noodzakelijk. Afhankelijk van het oppervlak en de vervuiling kan dit handmatig of machinaal gedaan worden.

Gebruik geen schuurmiddelen, want die veroorzaken krassen en door chloorhoudende middelen kunnen er vlekken op de gietvloer ontstaan. Ook zeep- en polymeerhoudende producten zijn niet geschikt aangezien zij een laagje achterlaten, waardoor het schoonmaken op den duur bemoeilijkt wordt. Reinig de vloer dus regelmatig op de voorgeschreven manier en gebruik reinigingsproducten die geschikt zijn voor uw vloer. 

 

Moppen

 • Gebruik een microvezel vlakmopsysteem met 2 emmers, één voor het vuile water en één voor het dweilwater.
 • Gebruik altijd een schone mop.
 • Voeg bijvoorbeeld Cleaningfloor aan het dweilwater toe (mengverhouding 1:1 tot 1:50).

Machinaal reinigen

 • Gebruik een schrob-zuigmachine. Informeer via het contact formulier naar de mogelijkheden van huur van een machine.
 • Voeg Cleaningfloor toe aan het schone water (mengverhouding 1:1 tot 1:50)

Periodiek

Uw EPI Superbase, Corestone Nature, Gusto of Rocca vloer wordt opgeleverd met een EPI toplak. Hierdoor is de vloer makkelijk in onderhoud. Door de belasting en de bijbehorende vervuilingsgraad heeft de vloer één à twee keer per jaar een grondige reiniging nodig. Hardnekkige vervuiling die de optische waarde van de vloer aantasten wordt zo verwijderd. Gebruik hiervoor Cleaningfloor (mengverhouding 1:1 tot 1:50).

Werkwijze

 • Gebruik bij voorkeur een schrob-zuigmachine of anders een Doodle-Bug met rode pad
 • Voeg Cleaningfloor toe aan het schone water van de schrob-zuigmachine (mengverhouding 1:1 tot 1:50)
 • De vloer schrobben (niet zuigen) met de schrob-zuigmachine, met borstelhouder of padhouder met rode pad en ongeveer 10 minuten laten inwerken. Niet laten drogen!
 • De randen langs de wanden schrobben met Doodle-Bug met rode pad
 • Vervolgens de vloer nogmaals schrobben en zuigen met de schrob-zuigmachine

Reinigingsschema

Handeling Methode Product Frequentie Materialen
Stofwissen (droog) en/of Stofzuigen (zachte borstel) Microvezeldoek Dagelijks Stofwissysteen
Moppen Vochtig, niet te veel water

Cleaningfloor Dosering 1:1 tot 1:50

Wekelijks Vlakmop-systeem met microvezel
Schrobben met Doodlebug pad melamine en water zuigen (naar behoefte en minimaal 1 keer per 14 dagen) Cleaningfloor Dosering 1:1 tot 1:50 Periodiek Schrob-zuigmachine met Doodlebug pad melamine. Doodle-bug met Doodlebug pad melamine voor randen
Rubberen strepen en zware vervuiling verwijderen Vervuilde plekken insprayen Cleaningfloor Wekelijks Doodlebug pad melamine/ klamvochtige doek